Tandhygienist

En god munhälsa hänger tätt ihop med ditt allmänna välmående. Ett friskt tandkött skyddar dina tänder och hela din kropp. Ett av de vanligaste problem du kan drabbas av i din mun är tandköttsinflammation. Forskning har visat att det finns ett samband mellan tandköttsinflammationer och bl.a. hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. En god tandhygien är därför viktig, inte bara för dina tänder och ditt tandkött, utan även för din hälsa.

Över hälften av finländarna lider av tandköttssjukdomar. Till tandköttssjukdomarna hör tandköttsinflammation (gingivit) och förlust av tändernas stödvävnad (parodontit). Tandköttssjukdomarna orsakar inflammationer i munnen. Inflammationer som inte behandlas påverkar den allmänna hälsan och kan spridas från munnen till den övriga kroppen med blodcirkulationen. 

Om du har tandköttsinflammation är det viktig att söka hjälp hos tandvården. Obehandlad inflammation kan leda till tandlossning och andra hälsoproblem.

Vår tandhygienist Annette Forsgård är kunnig och kan hjälpa dig med det mesta som rör din munhälsa. 

Detta gör en tandhygienist:

  • ger tips och råd om hur du bibehåller en bra tandhälsa
  • förebyggande tandvård (avlägsnar tandsten, plack och missfärgningar)
  • behandlar gingivit och paradontit

En bra förebyggande tandvård innehåller ett årligt besök hos tandhygienisten. Oftast räcker det med ett besök men har du mycket tandsten kan det ibland behövas flera besök.