Tandblekning

Att bleka sina tänder för att få ett vitare leende blir allt vanligare. Leendet är nämligen bland det första vi lägger märke till när vi träffar en ny person. Vi hjälper dig gärna med att få ett vackert leende men det är några saker man behöver tänka på innan man bleker sina tänder. Därför rekommenderar vi att du först bokar tid för en konsultation. 

Varje behandling inleds med en undersökning för att ställa diagnos på dina tänder. Detta är nödvändigt för att utreda ifall en tandblekning kan genomföras. För att nå bästa möjliga blekningsresultat måste gamla lagningar och fyllningar i tänderna vara fräscha, tandköttet friskt och du får inte ha obehandlade hål. Eventuell tandsten behöver också tas bort innan tandblekningen börjar. Det kan vara bra att tänka på att de kritvita leenden som syns på tv ofta är gjorda med porslinsfasader.

Hemblekning är idag den vanligaste metoden. Vi börjar med att göra tandavtryck på kliniken. Utifrån avtrycken tillverkas därefter dina personliga bettskenor. Blekningen utför du hemma. Du väljer själv om behandlingen sker under dagen eller natten. Du applicerar blekgel i bettskenorna och placerar dem över tandraderna. Vid tandblekning använder vi oss av beprövade produkter som är EU-godkända och pH-neutrala. Det gör att du som patient kan känna dig helt trygg. Vi utför även tandblekning på mottagningen med hjälp av laser.

Kort info om tandblekning

Behandling hemma kan kräva allt mellan sju till fjorton blekningstillfällen. Hur många tillfällen som behövs för önskat resultat är väldigt individuellt. En del märker skillnad redan efter första behandlingen medan andra behöver många behandlingar. Det beror bland annat på hur missfärgade dina tänder är, eller på dina tänders naturliga nyans.

Hur många tillfällen som behövs för önskat resultat är väldigt individuellt. Behandling hemma kan kräva allt mellan sju till fjorton blekningstillfällen. En del märker skillnad redan efter första behandlingen medan andra behöver många behandlingar. Det beror bland annat på hur missfärgade dina tänder är, eller på dina tänders naturliga nyans.

Du kan äta och dricka det mesta men för att få ett bra resultat finns det vissa livsmedel man bör undvika under blekningsprocessen.

Genom att genomföra en tandblekning i samarbete med en professionell tandläkare minskar du risken för problem och ökar chansen för ett lyckat resultat. Gelen som används vid tandblekning är pH-neutral och består till största delen av vatten. Det aktiva blekande ämnet är karbamidperoxid eller väteperoxid, som under blekningsprocessen bryts ned till fritt syre som tränger in i tanden och bleker de missfärgade ytorna. En del patienter kan uppleva ökad känslighet och ilningar i tänderna under behandlingen. Känsligheten försvinner dock vanligtvis inom 48 timmar.

Studier visar att ända upp till 80% av de som bleker sina tänder har bestående resultat efter fyra år. Hur länge resultatet håller i sig beror dock till största delen på dig själv. Om du håller en god munhygien och undviker tobak, kaffe, te, rött vin eller andra färgrika ämnen så hålls dina tänder fina en längre tid.

Beroende på hur många blekningstillfällen som behövs, och huruvida du bleker både övre och nedre käkens tänder, varierar priset mellan 200 och 400 euro.